Co czego stosuje się piec szamotowy?

Kamień do pieczenia wykonany z gliny szamotowej – możesz zrobić to sam. Kamień do pieczenia chleba słodkiego z chrupiącym. Udana alternatywa dla pieca szamotowego.

Najbardziej szczerym biznesem jest firma rodzinna. Głowa rodziny była zajęta gliną, a matka i córka, Olga i Anna, uwielbiają gotować i marzyły o tym, aby robić to jak ukochana babcia: smaczna, szybka i tradycyjna. W wyniku rodzinnego „wyrabiania” otrzymaliśmy „kulinarną bułkę” – kamień do pieczenia wykonany z gliny szamotowej, za pomocą którego pieczenie jest zupełnie inne.

Co to jest kamień ogniotrwały i jak działa piec szamotowy? Jak sama nazwa wskazuje, jest to płyta z materiału odpornego na działanie typu ogniotrwałego. Szybkie gotowanie w wysokiej tajemnej temperaturze, aby zrobić pizzę w domu, jak w pizzerii, polega na szybkim upieczeniu w bardzo wysokich temperaturach. W ten sposób uzyskuje się wyjątkową chrupkość produktów do żucia, takich jak pizza i chleb.

Unikaj oparzeń, w przeciwieństwie do blach do pieczenia lub powierzchni metalowych, obszar kontaktu z kamieniem będzie złoty, ale nie spalony. zmniejszenie udaru cieplnego spowodowanego każdym otwarciem drzwi. Innymi słowy, kamień ogniotrwały jest niezbędnym narzędziem do uzyskania porównywalnych wyników w piekarniku pieców do pizzy i piekarni, czy piecy szamotowych. Jeśli lubisz ciasta z rosyjskiego piekarnika (lub najcieńszą pizzę gotowaną w kamiennym włoskim piekarniku), ten gadżet kuchenny jest po prostu niezastąpiony. Przed użyciem, gliniany krąg o średnicy 26 cm umieszcza się na 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury dopuszczalnej przez piec szamotowy.

W tym momencie możesz przygotować składniki lub zagnieść ciasto. Kamień w piecu szamotowym się rozgrzewa, dzięki czemu piekarnik zyskuje właściwości prawdziwego pieca. Następnie twój przyszły chaczapuri, chleb lub ciasto można położyć bezpośrednio na kamieniu. Wyrównuje temperaturę w piekarniku, gromadzi ciepło i szybko i równomiernie podaje do pieczenia. W przypadku kamienia piekarniczego znikają niedociągnięcia kulinarne, takie jak nierówne pieczenie, brak chrupkiej skórki, pieczenie i nadmierne suszenie ciasta. Pieczenie na kamieniu uzyskuje się w ciągu kilku minut. Testowanie pizzy zajęło tylko 6 minut – ten piec szamotowy jest genialny!